Gondolatok a felkelő nap országáról 1. RÉSZ
2020. november 23. írta: Világkép blog

Gondolatok a felkelő nap országáról 1. RÉSZ

pexels-toma_-malik-3408354.jpg

Japánról viszonylag keveset tud az átlagember. Sokunknak igen furcsa ez a távol-keleti ország. Hagyományaik, szokásaik, életvitelük nagyon különbözik az Európában megszokottól. Ennek ellenére ez a területileg nem olyan nagy, de mégis 125 milliós ország nemcsak regionális, hanem globális hatással is bír. Az elkövetkezendő cikkben megnézzük mi is a helyzet Japánban. Melyek azok a sarokpontok ahol problémákkal küszködik és milyenek a kilátások? A cikk első részében rövid történelmi kitekintő és a nemzetközi kapcsolatok alakulása lesz előtérben, a második részben pedig a japán társadalomról, Abe Shinzo leköszönő miniszterelnökről és az olimpiáról lesz szó.

Történelmi visszapillantó:

Ahhoz, hogy megértsük a Japánban zajló folyamatokat fontos, hogy ismereteink legyenek az ország közelmúltjának történelméről. Japán modern történelme az 1868-as Meidzsi-korral kezdődik el. Az akkor hatalomra kerülő Meidzsi csázsár hatalmas reformpolitikába kezdve felszámolta az addigi feudális közigazgatást. Megszüntette a sógunátust (katonai vezetés) és a szamuráj-rendszert, majd többek között a gazdaság és a társadalom szintjén is változásokat eszközölt. A Meidzsi restauráció után, a 19. század második felétől minden szinten elindult a nyugatosodás. Japán lett a Távol-Kelet Poroszországa. Ezzel egyidőben azonban megerősödött az imperializmus és terjeszkedő politikai irányvonalat vett fel a politikai és katonai vezetés. Japán a Koreai félsziget, Kína és Oroszország felé kezdett gyarmatosító politikába, melynek eredménye volt többek között, az első japán-kínai háború (1894-1895), a japán-orosz háború (1904-1905), valamint Korea megszállása (1910-től). A 20. század első felét a tovább erősödő japán nacionalizmus és imperializmus, valamint a japán hadsereg által Mandzsúriában és a japán-kínai háborúk során elkövetett szörnyűségek pecsételték meg. Ezt csak fokozták a második világháború eseményei, amely végül a szövetségesek döntő győzelmével zárult. Japán az egyetlen ország melynek területén atomfegyvert használtak háborús konfliktus során. A második világbáború és az atomcsapás olyan sebeket ejtett a társadalomban amelyek nehezen gyógyulnak. (Egyes japán történelmi értelmezések szerint a japán társadalom elszenvedője volt a szélsőséges katonai vezetés ámokfutásának.) Mégis ’45 után új fejezet kezdődött Japán történelmében. Az amerikai megszállás után új alkotmányt fogadtak el, amiben kimondták, hogy a császár nem isteni eredetű és politikai szerepe is megszűnt. Továbbá a 9. cikkely kimondja, hogy Japán nem tarthat fenn hadsereget és a jövőben lemond a hadviselés jogáról.

Gazdasági csoda, majd válság:

A második világháború után a japán gazdaság helyreállásához több fontos tényező is hozzájárult. Egyrészt az Egyesült Államok segélycsomaggal segítette a talpraállást, ehhez hozzáadódott az is, hogy az 1950 és 1953 között zajló koreai háború megrendelés volt a japán ipar számára. Ehhez hozzáadódik az is, hogy a megmaradt összegeket amelyet a hadseregre költöttek volna, a gazdaságba pumpálhatták. De nem kell elfelejteni azt sem, hogy társadalmi okai is vannak a japán „gazdasági csodának”. A kiváló munkaerő és a oktatás szinvonalának növekedése szintén szignifikáns volt. Rendkívül bölcsen használták ki a gazdasági potenciált, ugyanis egy olyan országról beszélünk amelynek gyakorlatilag nincs mezőgazdasága és nyersanyagai sem. Ilyen körülmények között, a világszinvonalú gép- és vegyipar lett a húzóerő és nemsokára a világ második gazdasági hatalmává vált a felkelő nap országa.

A gazdasági buborék a ’90-es évek elején pukkant ki és hosszan tartó válság kezdődött ami azóta is tart. Ez a válság abból a szempontból sajátos, hogy inkább stagnálás figyelhető meg, mintsem visszaesés, azonban a japán gazdaság úgy tűnik nem tudja meghaladni ezt az állapotot. Ezért is szokás a kilencvenes évektől kezdődött időszakot az „elvesztegetett évtizedeknek” nevezni. Ez az időszak már lassan 30 éve tart és a kilátások nem javulnak. A 2008-as gazdasági világválság és a 2011-es földrengés szintén gyengítette a gazdaság állapotát. Jelenleg pedig a koronavírus következtében került szinén nehéz helyzetbe Japán gazdasága. Bár rövidtávú bíztató jelek vannak, ugyanis a legújabb adatok szerint az év eleji nagy visszaesést követően, újra növekedni kezdett a GDP. Mégis a papán gazdaság helyzete egyre reménytelenebb a következő okok miatt: az ország óriási adósághegyet görget maga előtt (Japán a világ legeladósodottabb országa), zsugorodik a fogyasztói piac és az elöregedő társadalom miatt (erről még később szót ejtek) munaerőhiány alakult ki.

 

Nemzetközi kapcsolatok:

A második világháború követő amerikai megszállás után nagyszabású reformok valósultak meg az élet szinte minden területén. Úgy a gazdaság mint a politika is gyökeresen megváltozott. A világháborút lezáró békeszerződésre (az USA-val) 1951-ben került sor San Franciscóban. A Szovjetunióval és Kínával csak később kötötte meg a békét Japán. Ezek után az amerikai hadsereg 1971-ig a déli szigeteket (Okinava, Rjúkjú) ellenőrzése alatt tartotta és azokon katonai támaszpontokat hozott létre. A hidegháborúban az Egyesült Államok fontos bázisként tekintett Japánra, mivel szüksége volt egy hídfőállásra a Távol-Keleti térségben. Japánban is voltak a kommunista erőknek arra vonatkozó törekvéseik, hogy átvegyék a hatalmat. Ezért Japánnak is érdeke volt, hogy az amerikai jelenlét megakadályozza a kommunizmus megerősödését az országban. A ’90-es évek elején az Egyesült Államok komoly gazdasági vetélytársat látott Japánban, azonban a japán gazdasági buborék kirobbanása után újra stabilizálódtak a kapcsolatok. Az utóbbi években ismét kicsit gyengülni látszik a két ország közötti viszony, annak ellenére, hogy Donald Trump és Abe Shinzo között kifejezetten jók voltak a kapcsolatok. Az USA is kissé aggódóan figyelheti, hogy haderőfejlesztés zajlik és azt, hogy a japán alkotmány azon részét miszerint, Japán csak önvédelmi célokból tarthat fenn hadsereget a szigetországi politikai vezetés különbözőképpen kezdi értelmezni. Mégis a nézeteltérések ellenére, jelenleg is az USA Japán legfontosabb gazdasági és katonai szövetségese.

A térségbeli országokkal finoman szólva sem gördülékenyek Japán kapcsolatai. Ennek nagyrészt történelmi okai vannak. Szinte mindegyik környező ország elszenvedője volt a japán imperialista politikának a 20. század közepéig. Kínával az 1960-as évektől kezdődően folyamatosan javultak a kapcsolatok. Ekkor a két ország diplomáciai és gazdasági relációt épített ki. Majd 1992-ben Akihito császár kínai látogatása valamint, 1995-ben az akkori japán miniszterelnök (Tomiichi Murayama) bocsánatkérése a második világháborús bűnökért, kijelölte Japán azon szándékát, hogy nyitni szeretne Kína irányába. Ennek ellenére a kétoldali kapcsolatok továbbra sem felhőtlenek. A kínaiak nagy része nem tartja őszintének a japán bocsánatkérést és továbbra is tart az újból megerősödő japán militarizmustól. Japán is kétkedő a kínai vezetéssel kapcsolatban, ugyanis a Dél-kínai-tengerben több vitatott területen Kína által épített mesterséges sziget is vita tárgyát képezi a két ország között. Bár Dél-Koreával a közös szövetséges USA is összekötő kapocs, mégis vannak vitás kérdések. Ezek közé tartoznak területi viták és az is, hogy Dél-Korea jóvátétel fizetését követeli Japántól, azért ahogyan a második világháború során Japán bánt a koreai női lakossággal. Japán szerint ezt ők már megtették, a koreai fél azonban nem elégedett. Észak-Korea tekintetében pedig leginkább fenyegető tényező Japán számára, az észak-koreaiak nukleáris tevékenységének alakulása a térségeben.

Ezen kívül megjegyzendő az is, hogy Japán és az EU között közeledés figyelhető meg az utóbbi években. Ennek ékes példája a 2019 elején életbe lépett gazdasági megállapodás, amely így a világ legnagyobb kereskedelmi övezete lett és a világ GDP-jének közel egyharmadát termeli meg.

Folytatás következik…

 

Fotó: Tomáš Malík/pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkepkozelet.blog.hu/api/trackback/id/tr7716296302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása