KOMMENTÁR: Joe Biden - megválasztott elnök (?)
2020. november 11. írta: Világkép blog

KOMMENTÁR: Joe Biden - megválasztott elnök (?)

joe_biden_kickoff_rally_may_2019.jpg

   Elhúzódó szavazatszámlálás után, úgy tűnik Joe Biden demokrata elnökjelölt nyerte a Fehér Házért folytatott csatát és ő lesz az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. Hivatalos eredményt még nem közöltek az elnökválasztást illetően - sőt több államban újraszámolás és jogi csatározások sora várható. Fog-e még az eredmény változni? Mi is történt és mi várható?

  A választás napja november 3-án volt, azonban a szavazás már sokkal korábban elkezdődött. A választópolgárok levélben és a „korai szavazás” lehetőségének köszönhetően már a választás napja előtt leadhatták voksukat. November 3-ra úgy fordultunk, hogy már több 101 millió ember leszavazott (ez közel 75%-a a 2016 szavazati részvételnek). Az várható volt, hogy nem fogjuk megtudni az eredményeket a választás éjszkáján, a nagyszámú levélszavazat miatt (a hivatalos adatok szerint több mint 65 millió). Ami ezután következet azonban enyhén szólva is meglepő egy olyan demokráciában mint az USA.

  A teljesség igénye nélkül, nézzük meg, hogy milyen furcsaságok történtek a választási folyamat körül? Tisztázni szeretném, hogy nem vagyok az összeesküvés elméletek híve és a következő rendellenességek nagy részét (még) nem bizonyították.

  Több csatatérállamban (pl. Wisconsinban vagy Michiganben) egy-egy adott pillanatban úgy ugrott meg Biden javára az állás (több tízezer szavazattal), hogy a feldolgozottsági arány alig változott. Ez minimum érdekes, de ha nagyon akarjuk betudhatjuk a feldolgozottsági adatok hibás közlésével.

  Nagyon sok helyről jelentették, hogy elhunyt személyek adataival is szavaztak. Rudy Giuliani, ügyvéd, volt new york-i polgármester több ilyen rendellenességet is bemutatott. Egy ismeretlen hacker például 14 500, 100 évesnél idősebb választási névjegyzékben szereplő szavazókról közölt listát Michigan államban. A hivatalos adatok szerint a legutóbbi népszámlálás alapján kb. ezer 100 évesnél idősebb lakosa van az államnak. Ha ez igaz, vajon hányan „szavaztak” ezek közül?

  Michigan egyik megyéjében tegnap jelentették, hogy több mint 6 ezer Trumpra leadott szavazat Bidenhez került miután a számítógépes szoftver meghibásodott. Ezt javították és a szavazatok visszakerültek Trumphoz. Feltevődik a kérdés, hogy ehhez hasonló szoftveres hiba máshol is megtörténhetett? Egyelőre nem tudjuk.

  A csatatértállamokban több helyről érkezett bejelentés, hogy a republikánus megfigyelőket nem engedték közel a levélszavazatok számolásához, több helyen pedig kiutasították őket a szavazóhelyiségekből. Ez nem tűnik túl demokratikus hozzáállásnak!

  Pennsylvania Legfelsőbb Bírósága a választás előtt engedélyezte, hogy a levélszavazatokat a választás napja után még 3 napig lehet fogadni, abban az esetben ha a keltezés legkésőbb november 3-i. Gondolom nem kell részleteznem miként lehet így csalni.

  További gyanús esetek lehettek: videók érkeztek olyan szavazatszámlálókról akik szavazólapokat töltöttek ki; rejtélyes dobozok érkeztek a szavazóhelyiségekbe a választás éjszakáján, pont azelőtt mielőtt Biden átvette volna a vezetést több államban is; demokrata postásokról és szavazatgyűjtő személyekről is hallhattunk akik egyes szavazatokat figyelmen kívül hagytak vagy akár megsemmisítettek. Persze ezeket az utóbb felsorolt eseteket bizonyítani nagyon nehéz lenne ha és amennyiben valóban így történtek.

  A Trump kampány azt ígérte hétfőn (nov. 9) indulnak a perek az esetleges csalásokat illetően. Hosszú, elhúzódó jogi csaták várhatóak. Mindenesetre Trump csapatának rendkívüli ellenszélben kell dolgozzon az ügyön. A mainstream média és a Big Tech szinte meg sem említ semmilyen gyanús esetet és hallgatni próbál, közben a Twitter például menetrendszerint bélyegzi Trump twittjeit megbízhatatatlan információnak. Úgy gondolom két fontos kérdés van, ami megválaszolatlan még: 1. Valóban történt-e rendszerszintű csalás vagy csak elszigetelt esetek történtek, esetleg hamis és koholt vádak is elhangozhattak republikánus oldalról? 2. Ha tényleg súlyos csalások történtek, lesz-e elegendő bizonyítéka Trump-éknak hogy az változtasson a végső eredményen? A kérdésekre talán választ kapunk a következő hetekben. Meglátjuk.

 

Fotó: Wikipedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkepkozelet.blog.hu/api/trackback/id/tr4016282050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása